De eerste twee jaar zitten er bijna op! Je mag een profiel kiezen. Wat vind jij echt leuk? Wat past er bij jou voor nu en in de toekomst? Op deze pagina leggen wij jou uit wat het profiel produceren, installeren en energie (PIE) inhoudt en wat je kunt bereiken met dit profiel.
Waarom kiezen voor produceren, installeren en energie (PIE)?
Altijd al willen weten hoe je zonnepanelen, airco’s of warmtepompen installeert? Zijn buigen, boren, frezen, draaien, lassen of het aansluiten van materialen, handelingen die bij jou passen? Kun jij problemen van meerdere kanten bekijken en werk je graag in teamverband? Ben je technisch aangelegd en houd je van sleutelen, maar weet je nog niet precies wat je later wilt worden? Dan is het profiel produceren, installeren en energie echts iets voor jou.
Kenmerkend voor het profiel produceren, installeren en energie is de oriëntatie op de techniek, het voorbereiden, ontwerpen en maken van producten maar ook het verlenen van diensten.
Wat houdt het profiel produceren, installeren en energie in?
Binnen het profiel produceren, installeren en energie leer je de basisvaardigheden binnen de metaal-, elektro- of installatietechniek. De wondere wereld van de techniek is dagelijks in beweging. Wat vandaag nieuw is, is morgen alweer oud. Bij dit profiel leer je snel schakelen en meebewegen in de ontwikkelingen binnen deze uitdagende branche.
Wat kun je verwachten?
In het derde en vierde leerjaar heb je vier hoofonderwerpen. Daarnaast kies je één van de vijf uitstroomprofielen in het vierde leerjaar.
Hoofdonderwerpen van dit profiel
Er worden vier hoofdonderwerpen aangeboden binnen het profiel PIE:
- Ontwerpen en maken: hier leer je hoe je een product kunt maken en bewerken. Je leert werktuigbouwkundige- en elektrotechnische tekeningen en schema’s lezen en maken. Ook leer je hoe je een product handmatig of machinaal kunt bewerken of produceren. Bijvoorbeeld met een 3D printer of plasmasnijder.
- Installeren en monteren: je leert een elektrische en sanitaire installatie in een huis aan te leggen. Denk daarbij aan het aansluiten van een schakelaar of wandcontactdoos. Ook leer je een kraan, wastafel of toilet aan te sluiten.
- Bewerken en verbinden van materialen: je leert producten maken. Deze maak je van plaat- en buismateriaal of profielen. Ook leer je hoe je de producten met elkaar kunt verbinden. Je werkt met veel verschillende soorten materialen, machines en gereedschappen. Ook leer je om machines en gereedschappen veilig te gebruiken.
- Besturen en automatiseren: je leert besturingssystemen ontwikkelen en automatiseren.
Uitstroomprofielen
Naast de vaste onderdelen kies je één van de vijf uitstroomprofielen waarmee jij klaar wordt gestoomd voor je vervolgopleiding:
- Elektrotechniek: studie en de toepassing van elektriciteit en elektromagnetische velden.
- Installatietechniek: het samenstellen van technische componenten in een functioneel geheel.
- Instalektro: een combinatie van installatie- en elektrotechniek.
- Metalektro: een combinatie van metaal- en elektrotechniek.
- Metaaltechniek: de techniek om met het bewerken van metalen iets nieuws te creëren.
Stages
In het derde leerjaar loop je twee keer één week stage: in januari en juni. Ook gaan we bedrijven bezoeken zodat je kunt ontdekken wat er bij jou past. In het vierde leerjaar loop je elke week op vrijdag stage. Voor al deze stages geldt dat je niet zelf op zoek hoeft naar een stageplek. Wij hebben een ruime keuze aan stageplekken. Uiteraard mag je ook zelf een leuke stageplek zoeken. Wel moet deze stageplek passen binnen het profiel.
Wat doen we nog meer bij het profiel PIE?
In dit profiel werk je veel met je handen, we zijn echt praktijkgericht. Wij hebben daarom een zeer goed ingericht technieklokaal waarin we naast de reguliere machines ook een lasersnijder, plasmasnijders, plotter, cnc-draaibanken, 3d-printers en domotica-opstellingen hebben.
Vanuit profiel PIE hebben heb je binnen Het Perron de mogelijkheid om door te stromen naar een mbo-opleiding. Ook buiten het Perron liggen mooie doorstroommogelijkheden zoals bijvoorbeeld de Scheepvaartschool in Utrecht.
Wat kun je met het profiel produceren, installeren en energie in de toekomst?
Door onze nauwe samenwerking met het bedrijfsleven én onze doorlopende leerlijn naar mbo niveau-2 kunnen wij maatwerk bieden. De persoonlijke keuze en ontwikkeling van de leerling staat daarbij voorop. Het profiel PIE is breed, waardoor je vele kanten op kunt.
Kies je voor de vmbo-opleiding monteur werktuigkundige installaties of constructie werker, dan kun je binnen Het Perron aansluitend een niveau-2 opleiding volgen.
Natuurlijk kun je ook kiezen voor tal van andere opleidingen. Zoals monteur elektrotechnische installaties of monteur mechatronica.
Een aantal beroepen waarmee je met dit profiel de basis legt:
- Produceren: lasser, freezer, machine-operator, elektromonteur, procesoperator of instrumentenmaker.
- Installeren: servicemonteur, installatietechnicus, onderhoudsmonteur, monteur keukeninstallatie of werkvoorbereider installatietechniek.
- Energie: monteur energievoorziening spoorwegen, verwarmingsmonteur, elektricien of aircomonteur.
Liggen bovenstaande beroepen helemaal in jouw straatje? Dan is het profiel produceren, installeren en energie jouw leerweg.
Waarom kiezen voor het profiel produceren, installeren en energie op Het Perron?
- Wij zijn een kleinschalige school
- Ondersteuning en structuur op maat
- Praktijkgericht met goede faciliteiten
- Levensecht en menselijk onderwijs
- Goede relaties met en arbeidsperspectieven in het lokale bedrijfsleven
Op Het Perron bereiden we jou voor op een toekomst met levensecht leren in verbinding met je omgeving en volop aandacht voor jou als leerling én toekomstige werknemer of ondernemer.
Het Perron brengt je praktisch overal!