Op maandag 17 maart trapten mbo-studenten en vmbo-leerlingen van Het Perron de Week van de Circulaire Economie af met een bijzondere masterclass ‘Werken met restvoedsel’. Onder leiding van chef-kok Paula Middendorp gingen zo’n veertien derdejaars studenten van de koksopleiding en vier leerlingen van het vmbo aan de slag met voedselrestanten uit de regio. De gerechten die zij bereidden, werden geserveerd tijdens een lunch voor vrijwilligers van Stadsakkers Veenendaal.
Van restjes naar gerechten
Tijdens de masterclass leerden de deelnemers hoe zij smakelijke en duurzame gerechten maken met ingrediënten die anders verspild zouden worden. Het thema was ‘brood’. Ook leerden zij wat THT nou eigenlijk betekent (tenminste houdbaar tot) en of voedsel na deze datum nog te gebruiken is. De voedselresten waren afkomstig van lokale bakkers, voedseltuinen, boeren en supermarkten. Dit sluit aan bij de missie van de Week van de Circulaire Economie: bewust omgaan met grondstoffen en verspilling terugdringen.
Aansluitend aan de masterclass genoten veertig vrijwilligers van Stadsakkers Veenendaal en bezoekers van de voedselbank van een lunch, bereid door de studenten. Stadsakkers Veenendaal is een vrijwilligersorganisatie die groenten teelt voor de voedselbank en andere maatschappelijke doeleinden.
Wethouder Martijn Beek aanwezig bij lunch
De lunch werd bijgewoond door wethouder Martijn Beek van de gemeente Veenendaal, die de kickoff van de Week van de Circulaire Economie in Regio Foodvalley markeert. “Het is geweldig om te zien hoe jonge chefs en vrijwilligers samenwerken om voedselverspilling tegen te gaan. Dit soort initiatieven laat zien hoe we ook met als insteek een sociale activiteit en op smakelijke wijze samen stappen kunnen zetten naar een circulaire toekomst,” aldus wethouder Beek.
Week van de Circulaire Economie
Van 17 tot en met 22 maart vinden in het onderwijs diverse activiteiten plaats rondom circulaire economie. In deze week worden door het Living Lab Regio Foodvalley Circulair verschillende masterclasses georganiseerd. Doel is om studenten en leerlingen bewust te maken van voedselverspilling en hen praktische handvatten te geven om anders met restvoedsel om te gaan.
